Maria Vassilaki

Κλείστε τα μάτια. Φανταστείτε τώρα ακτές με παραλίες ατέλειωτες, τα ίχνη της ιστορίας σε κάθε πλάκα του λιθόστρωτου που πατά η σόλα των παπουτσιών σας, χρυσαφιές ανατολές και μαγικά δειλινά μέσα σε αλησμόνητα τοπία. Ανοίξτε τα μάτια. Όλα τούτα μπορεί να πάψουν να είναι ένα όνειρο, γιατί προορισμός σας είναι η Ελλάδα. «Καλημέρα» (έτσι είναι το Good morning στα ελληνικά) είναι η πρώτη λέξη που ακούνε κάθε φορά όλο και πιο πολλά άτομα με το που θα ξυπνήσουν στην Ελληνική Δημοκρατία.

Η Περιφέρεια της Αττικής υπήρξε και εξακολουθεί να είναι το σημείο συνάντησης πολιτισμών, κάτι που επιτρέπει στον επισκέπτη να γνωρίσει πολλά πολιτιστικά στοιχεία μέσα στην ίδια πόλη. Τον προσμένουν δεκάδες μουσεία για να του δείξουν όλη την ιστορία και την κληρονομιά που οι πρόγονοί μας άφησαν σε αυτά τα χώματα, μεταξύ δε όλων αυτών δε θα πρέπει να χάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο οποίο βρίσκονται από προϊστορικά ευρήματα μέχρι ευρήματα από την ύστερη αρχαιότητα. Συμπληρώστε τις πολιτιστικές σας επισκέψεις με γευστικές απολαύσεις. Η ελληνική γαστρονομία διαθέτει μια κουζίνα με μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα και έχει κάνει σημαία της τη μεσογειακή διατροφή.

Τον πολιτιστικό τουρισμό που προσφέρει η πόλη των Αθηνών μπορείτε να τον συνδυάσετε με μεγάλες περιόδους ανάπαυσης στις μεγάλες και εντυπωσιακές ελληνικές παραλίες, τόσο στις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας όσο και στα νησιά, όπου υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, ειδικευμένα στο «να μη σας λείψει τίποτα». Τα νησιά του Σαρωνικού είναι ο ιδεώδης τόπος για περάσετε μια μέρα, αρκεί να πάτε στο λιμάνι του Πειραιά και να πάρετε το πλοίο για τον προορισμό που προτιμάτε. Αλλά μη χάσετε το ηλιοβασίλεμα στο ακρωτήριο Σούνιο.

Αν όμως αυτό που επιθυμείτε είναι να δείτε τοπία μοναδικής ομορφιάς, που δεν υπάρχουν λόγια να τα περιγράψουν, δε θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο για να δραπετεύσετε από την πόλη για κάποιες μέρες. Αρχίστε από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου: ο Ισθμός της Κορίνθου, ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, το εξαιρετικό και καλόγουστο θέατρο της Επιδαύρου, η πόλη της Ολυμπίας με την αθλητική παράδοση και η πόλη-λιμάνι των Πατρών θα πρέπει αν είναι οι πρώτοι σας σταθμοί. Διασχίστε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και προετοιμαστείτε για να δείτε τη λαμπρή ομορφιά των ελληνικών βουνών σε όλο της το μεγαλείο. Εδώ τα Μετέωρα, με τον μοναδικό χαρακτήρα των βουνών τους, τα οποία στέφονται από μοναστήρια, θα σας αφήσουν άφωνους.

Είναι πολύ γνωστή η ομορφιά που αποπνέουν όλα και το κάθε ένα ξεχωριστά από τα ελληνικά νησιά. Σε τούτες εδώ τις σελίδες θα μπορέσετε να μάθετε ποια μέρη στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του Ιονίου, στη Μύκονο, στη Δήλο και στη Σαντορίνη, μεταξύ άλλων, δε θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε. Δεν είναι δυνατόν όμως να τελειώσω αυτό το κείμενο χωρίς να αναφέρω την Κρήτη, τη γενέτειρά μου, που η ιστορία της και η ομορφιά των ακτών της θα σας κάνουν να τη διατρέξετε από την ανατολική πλευρά της ως τη δυτική. Αν σκοπεύετε να την επισκεφθείτε, σας συμβουλεύω να της αφιερώσετε τουλάχιστον πέντε μέρες.

Εκτός από αυτή την έντυπη έκδοση στα ισπανικά, μπορείτε να βρείτε στη ιστοσελίδα www.atenasbolsillo.com την αγγλική και την ελληνική έκδοση. Αγαπητέ αναγνώστη, το μόνο που μου μένει να σου πω είναι πως, από τη στιγμή που αποφάσισες να επιλέξεις αυτόν τον οδηγό για το ταξίδι σου, είσαι πλέον ένας από μας. Σου εύχομαι μια απολαυστική παραμονή στην Ελλάδα, όπως ήταν και για μένα απολαυστική η συγγραφή αυτών των σελίδων. Καλώς ήρθες!

 

Η συγγραφέας, Μαρία Βασιλάκη