Νησιά Αργοσαρωνικού

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού Κόλπου βρίσκονται ανάμεσα στις ακτές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και τη νότια ακτή της Αττικής και είναι: Σαλαμίνα, Αίγινα, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Αγκίστρι και Δοκός. Από διοικητικής άποψης περιέρχονται στη Νομαρχία του Πειραιά. Τα πιο κοντινά στην Αττική είναι η Σαλαμίνα και η Αίγινα, ενώ κοντά στην Πελοπόννησο βρίσκονται ο Πόρος, η Ύδρα, οι Σπέτσες και η Δοκός. Το νησί Αγκίστρι βρίσκεται στα δυτικά της Αίγινας. Όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού Κόλπου οφείλουν την ευημερία τους κυρίως στον τουρισμό.

Κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το φυσικό περιβάλλον αλλά και στην αρχιτεκτονική.

Ωστόσο, όλα αυτά τα νησιά τα χαρακτηρίζουν κρυστάλλινα νερά, πεντακάθαρες παραλίες, η φιλοξενία των κατοίκων τους, η καλή τουριστική υποδομή, η ευρεία γκάμα ποικιλομορφίας, οι πολλαπλές δυνατότητες θαλάσσιων αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και το μη εξαιρετέο νοστιμότατο τοπικό φαγητό.

Saronic

ΑΙΓΙΝΑ

Η Αίγινα, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί του Σαρωνικού. Έχει έκταση 85 τ. χλμ., 57 χλμ. ακτογραμμής, βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά της Σαλαμίνας και του Πόρου και πήρε το όνομά του από τη νύμφη Αίγινα.

St. Nicolas Ως σημαντικά αξιοθέατα θα ξεχωρίζαμε τη γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι

και τον Καθεδρικό της Αίγινας, όπου ορκίστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους.

Κοντά στον Καθεδρικό βρίσκεται ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας: το Κυβερνείο (το Παλάτι του Κυβερνήτη).

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, την Παλαιοχώρα με το μεσαιωνικό κάστρο της και

St.Nektarios το μοναστήρι γυναικών του Αγίου Νεκταρίου, πολιούχου του νησιού και προστάτη των παιδιών.

 

Ένας από τους σημαντικότερους ναούς που έχουν αφιερωθεί στη λατρεία της Αθηνάς είναι ο Ναός της Αφαίας, αρχαία θεότητα, προστάτιδα του νησιού, σε απόσταση 4 χλμ. από την τουριστική ζώνη και το θέρετρο της Αγίας Μαρίνας. Ο ναός εκτείνεται στο ύψος ενός λόφου στη μέση ενός πευκοδάσους και προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

Saronic

ΠΟΡΟΣ

Ο Πόρος, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, είναι μια μικρή και ευχάριστη πόλη, κατασκευασμένη σε νησιώτικο στυλ, με ανισόπεδα σπίτια και στενά πετρόχτιστα δρομάκια. Έχει έκταση 33 τ. χλμ. και 43 χλμ. ακτογραμμής.

Poros Ο Πόρος αποτελείται κυρίως από δύο νησιά που ενώνονται με μια στενή λωρίδα στεριάς. Στην Αρχαιότητα, αυτά τα δύο μέρη ονομάζονταν Σφαιρία και Καλαυρία, τόπος που σηματοδότησε η γέννηση του Οδυσσέα.

Στο νησί είθισται να οργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο η Ναυτική Εβδομάδα με πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις από τη ναυτική ιστορία του νησιού, με μεγάλη προσέλευση κόσμου.

Στα δυτικά του λιμανιού βρίσκεται το καταπράσινο νησί Μπούρτζι, όπου ξεχωρίζει ένα μικρό καστράκι που κατασκευάστηκε το 1827 για την προστασία του.

Poros - Mpourtzi

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου.

ΥΔΡΑ

Hydra Η Ύδρα, με έκταση 50 τ. χλμ. και 56 χλμ. ακτογραμμής, διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού λόγω του βραχώδους και άγονου εδάφους της αλλά και μιας αρχιτεκτονικής που εναρμονίζεται τέλεια με το λιτό περιβάλλον.

Όλα αυτά του δίνουν τη μοναδικότητα και την ελκυστικότητα που το καθιστούν έναν από τους πιο συχνούς τουριστικούς προορισμούς όλης της Ελλάδας,

συν τοις άλλοις για την κοσμοπολίτικη ζωή του, τα πολυτελή καταλύματα, τα μαγαζιά, τις γκαλερί, τα πολυάριθμα εστιατόρια, τα club, την απουσία λεωφόρων, τη δυνατότητα θαλάσσιων σπορ και την έντονη νυκτερινή ζωή που προσφέρει. Hydra

Στα δυτικά της σημερινής πόλης υπήρχε ένας μικρός μυκηναϊκός οικισμός. Κατά τη βυζαντινή εποχή, το νησί γνώρισε μεγάλη λάμψη, όπως το δείχνουν τα ευρήματα στην περιοχή.

Hydra Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, οργανώνονται στο νησί γιορτές που ονομάζονται «Μιαούλεια», με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, στα οποία, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, περιλαμβάνεται η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας.

 

Υπάρχουν πολλοί χώροι που αξίζει να επισκεφθεί κανείς: Το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, η Εκκλησία της Υπαπαντής (της εισόδου του Χριστού στο ναό), η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή , το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο και το Μανδράκι. Hydra

ΣΠΕΤΣΕΣ

Spetses Οι Σπέτσες, με έκταση ακτογραμμής 22 τ. χλμ βρίσκονται στην είσοδο του Αργολικού Κόλπου, μπροστά από την Κόστα, στην Ερμιόνη, από την οποία χωρίζεται με μια θαλάσσια λωρίδα. Η απόσταση Σπέτσες-Κόστα είναι 1,3 μίλια.

 

Είναι το νησί που βρίσκεται νοτιότερα από όλα τα νησιά του Σαρωνικού και έχει μια μεγάλη παράδοση στο εμπόριο και τη ναυτική οικονομία. Επιπροσθέτως, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Spetses

 

Spetses Στην Αρχαιότητα, αυτό το νησί ήταν γνωστό με το όνομα της «Πιτυούσα», το νησί των πεύκων, και έως και σήμερα είναι με μεγάλη διαφορά το πιο δασώδες από τα νησιά αυτού του συμπλέγματος.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το ναό του Αγίου Νικολάου που προγενέστερα ήταν καθολικό μοναστήρι, το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας, το εντυπωσιακό κτίριο του ξενοδοχείου «Ποσειδώνιο»,

το μνημείο προς τιμή της διάσημης Μπουμπουλίνας, Spetses

την περιοχή της Κουνουπίτσας, με εκπληκτικά κτίρια που ανήκουν στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, η οποία στεγάζει σήμερα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής.

Spetses Τον Αύγουστο λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η αναπαράσταση της ναυμαχίας της Αρμάτας που αρχίζει στην εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας κοντά στο φάρο του παλιού λιμανιού. Από αυτά τα δρώμενα, δεν λείπουν οι αθλητικές διοργανώσεις και οι παραδοσιακοί χοροί.